10.05.2022
TCM har vært katalysator for samarbeid om CCS
– Det kraftfulle, nære og fruktbare samarbeidet mellom eierne av TCM har utviklet hvert av selskapene innen karbonfangst og -lagring mer enn vi kunne klart hver for oss alene.
Samarbeidet om TCM har også vært en katalysator for enda mer CCS-samarbeid blant eierne, ikke minst om det viktige lagringsprosjektet Northern Lights.
Det sier Stig Harald Soligard, Asset Manager i Equinor og medlem av selskapsmøtet (styret) i Technology Centre Mongstad DA (TCM). Equinor har vært medeier i TCM siden selskapet ble stiftet, og har i tillegg hatt driftsansvaret for testsenteret.
– Vi har jobbet med CCS siden tidlig på 1990-tallet. Men siden oppstarten av TCM i 2012 har det aller meste av vår kunnskap på dette fagområdet kommet som følge av aktivitetene til TCM. Mye viten og mang en diskusjon har blitt ført tilbake – til forståelse og utvikling av den kunnskapen vi nå har i Equinor, sier han.
Har hatt klokketro på CCS
Dette har ikke kommet gratis. – Jeg vil si at det til tross for mye motgang og skepsis til CCS ute i verden, så har vi som står bak TCM bevart en klokketro på at det før eller siden kom til å løsne. Det er derfor vi alle har investert så mye i prosjektet. Nå ser vi resultater ved at det er blitt utviklet et funksjonelt leverandørmarked for teknologier som er klare for kommersiell anvendelse. Den innsatsen TCMs organisasjon og eiere har lagt ned, kan dermed både Norge og resten av verden høste av.
I denne sammenheng mener Soligard at det åpenbart har stor nytteverdi at TCM har tatt en lederrolle når det gjelder rutiner og kontroll av utslipp av aminer og nitrosaminer ved fangst av CO2, med basis i Norges strenge miljølovgivning. – TCM har utviklet fremragende kunnskap på dette viktige området og gjort den tilgjengelig for aktører og myndigheter i andre land. I tillegg har TCM vært svært dyktige å spre resultater og kunnskap fra de åpne testkampanjene til både industri, forskningsmiljøer og til publikum.
Med TCM er teori blitt til virkelighet
Partnerskapsavtalen mellom eierne beskriver fem mål for virksomheten til TCM, med reduksjon av kostnader og risiko ved distribusjon av CCS som det første. – TCM har uten tvil bidratt til betydelige risikoreduksjoner både innen prosjektering, konstruksjon og drift av fangstanlegg. I dag kjenner vi virksomheten – før TCM kjente vi kun til teorien. Bevissthet og reduksjon av disse risikoene kan nå overføres til reelle prosjekter og ha en reell betydning for etablering av fangstanlegg i full skala, fremholder Soligard.
– Så må vi være ærlige om at vi med hensyn til kostnader ikke kan være like fornøyde. Vi kan se en total kostnadsreduksjon i området 20 – 30 prosent for et tradisjonelt amin-fangstanlegg. Denne teknologien har en iboende svakhet når det gjelder fotavtrykk og byggekostnader. TCM har imidlertid vist at variasjoner i solventer kan påvirke driftskostnadene, både når det gjelder solvent-effektivitet, nedbrytning, elektrisitets- og dampforbruk, og utslipp til luft. Jeg vil også påpeke at nye teknologier som nå blir testet på Site for Emerging Technologies har potensial til konstruksjon av mer kompakte anlegg, og dermed også reduksjon i faktiske byggekostnader.
Mål om distribusjon og kunnskapsdeling innfridd
Målet om å tilrettelegge for bred internasjonal distribusjon av CCS-teknologier, mener Soligard er innfridd. – Utvikling av denne typen teknologi krever et bredt samarbeid mellom nasjonale aktører, forskningsmiljøer, mindre bedrifter og store industrielle aktører med betydelige økonomiske og menneskelige ressurser. Alt dette har smeltet sammen med TCM på eksemplarisk måte. Vi har trodd på prosjektet, «besteget alle fjell», og delt kunnskap og resultater så langt det lar seg gjøre. Teknologiutviklere fra store deler av verden har kommet til Mongstad, og TCM har bidratt til utvikling av den kommersialiserte teknologien der det har vært behov for det.
For TCM er det også et mål å bidra til utvikling av teknologileverandører og påfølgende konkurranse. I den forbindelse fremholder Soligard at mange selskaper som har testet på Mongstad ikke har hatt økonomisk evne til å ta det siste steget til kommersiell kvalifisering av sine teknologier på egen hånd, og har kunnet nyte godt av subsidier fra TCMs eiere. På den måten har TCM vært verdens viktigste bidragsyter til uavhengig utvikling av leverandører av CO2 fangst og til konkurranse i dette markedet.
Som bidragsyter til bred og relevant kunnskapsdeling om CCS, har TCM også bestått prøven. Dette mener Stig Harald Soligard at TCM har dokumentert gjennom et stort antall vitenskapelige produksjoner, og aktiv tilstedeværelse på de rette eksterne arenaene. Han viser også til at TCM har deltatt i flere EU-finansierte prosjekter med mange partnere, der alle har bidratt til verdifull læring.
Har bidratt til viktig læring i eierselskapene
Det siste målet for TCM har vært å støtte eierne til å bli informerte kjøpere og brukere av CO2 fangst-teknologier. – Både Equinor, Shell og TotalEnergies har omfattende FoU-kompetanse innen CCS. Men den direkte kunnskapen til faktisk operasjonell læring kan ikke undervurderes. Jeg tror alle eierne fullt ut anerkjenner viktigheten av TCM for å bringe våre respektive selskaper inn i en lavkarbon-fremtid. Alle eierselskapene er nå i forkant av fullskala-ambisjonene vi ser blir til virkelighet, understreker Soligard.
Gassnova en kompetent og verdifull partner
Han fremholder at samarbeidet mellom staten og næringen har vært avgjørende for utviklingen gjennom årene og den posisjonen de industrielle eierne nyter godt av i dag. – Ingen industriell aktør kunne tatt de kommersielle utfordringene og risikoene ved å utvikle CCS alene. CCS er fortsatt ikke en bred kommersiell virksomhet, og tett samarbeid vil derfor fortsatt være nødvendig. Det lange samarbeidet med staten har klart utdannet begge sider til å se utfordringene og fordelene ved å samarbeide. I den sammenheng anerkjenner vi hvordan Gassnova har utviklet seg til å bli en svært kompetent og verdifull partner.
Kan bli arena for utvikling av nye teknologier
I Equinor mener man det også i fremtiden kan være behov for den virksomheten TCM driver, under noen forutsetninger:
– TCM må være i stand til kontinuerlig å omstille virksomheten for å betjene skiftende krav og behov i markedet. For vår del tror vi tradisjonell aminteknologi er modnet, og at det bare er mulig å oppnå marginale forbedringer. Vi er åpne for nye teknologier, men TCM kan være for stort og for kostbart for utvikling av disse. Derimot vil vi kunne vurdere om TCM kan være en arena for teknologikvalifisering for hydrogen, ammoniakk, biodrivstoff og nye lavkarbonteknologier. Mulighetene er mange, avslutter Stig Harald Soligard i Equinor.