29.06.2022
– TCM har innfridd store forventninger
– Etter at vi fikk på plass en realistisk tidsplan og budsjett, gikk gjennomføringen av byggeprosjektet på Mongstad ganske så bra. Men det beste av alt er at driften på anlegget har innfridd de store forventningene.
TCM har etter min mening vært helt avgjørende for at karbonfangst og -lagring har gått fra å være en god idé til en realistisk løsning og viktig bidrag i klimakampen.
Det sier Sverre Overå (62), som var Equinors prosjektleder for utvikling og bygging av testsenteret på Mongstad. Siden 2016 har han ledet byggingen av Northern Lights der første del av prosjektet blir ferdigstilt og tatt i bruk om to år. Fase to, med oppstart i 2026, er under prosjektering og tredje fase er i støpeskjeen.
– Prosjektene er på mange måter like, både ved at eierne er de samme og at det statlige engasjementet er stort. Forventningene til resultater er høye, både politisk og i befolkningen, og det sterke elementet av nyskapning gjør arbeidet både utfordrende og interessant. Men til forskjell fra etableringen av TCM er Northern Lights meget godt forankret til topps hos alle som deltar. Det gjør det enklere å få tatt beslutninger og sikre god fremdrift underveis i prosjektet.
Kronglete vei til målet
For helt enkelt var det ikke å planlegge og gjennomføre byggingen av TCM. Sverre Overås inngang til prosjektet var i 2006 med bakgrunn i jobben han hadde i oljeavdelingen til Hydro med ansvar for CO2-håndtering. Da hadde Stoltenberg-regjeringen tatt initiativ til bygging av et teknologisenter, og Hydro ble sammen med flere andre aktører bedt om å gi en vurdering av en prosjektplan Statoil, nå Equinor, hadde utarbeidet – med ferdigstilling av anlegget i 2009.
Med bakgrunn i de kommentarene som kom ble det på initiativ fra Gassnova satt ned en arbeidsgruppe for å revidere prosjektplanen. – Det morsomme var at samme dag som vi hadde vårt første møte hos Statoil, 18. desember 2006, ble StatoilHydro-fusjonen kunngjort av Helge Lund på møterommet ved siden av. Vi trodde umiddelbart at vi dermed kunne jobbe helt på lag, og ble litt skuffet da vi fikk beskjed om at det skulle være «business as usual» i ett år til.
Utarbeidelsen av en prosjektplan ble mer krevende enn forutsatt, og det skulle gå nesten to år før prosjektorganisasjonen med Overå som leder etablerte seg i Stavanger. Det viste seg snart mer praktisk å jobbe fra Oslo, særlig fordi alle kontraktør-selskapene hadde sine hovedkontor i hovedstaden. Parallelt pågikk arbeidet med å få plass partnerskapsavtalen for TCM mellom Gassnova, Statoil og Shell, som formelt ble inngått på stiftelsesmøte 17. juni 2009.
Lokalsamfunnet var ikke forberedt
– Det som var tydelig da vi etablerte prosjektorganisasjonen på Mongstad var at lokalsamfunnet var uforberedt på hva TCM kom til å innebære. Det gjaldt så vel den etablerte organisasjonen til Statoil på raffineriet som stedlige myndigheter og lokalbefolkning. Mange var overrasket over hvor stort anlegget skulle bli. Foruten en stor parkeringsplass og uberørt villmark, la vi beslag på brakker der pensjonistforeningen til Statoil holdt til. Dessuten måtte vi flytte det velkjente Mongstad-trollet. Dette var ikke populært, for å si det mildt, og ga oss en periode følelsen av å være et fremmedelement som tok seg litt for mye til rette.
Dette var imidlertid ikke de eneste utfordringene for prosjektet i forhold til omgivelsene. Både i Austrheim og Lindås, gjorde det seg gjeldende bekymring for at testing av teknologier for fangst av CO2 ville medføre farlige utslipp.
– Denne frykten var litt underlig, all den stund de i mange år hadde levd med drift og utslipp fra et stort raffineri i nabolaget. Men det var for så vidt betegnende for det man ofte opplever i prosesser som medfører endring. Folk trenger tid til å omstille seg og bli vant til det nye, sier Overå, og legger til:
– Det jeg lærte spesielt og har tatt med meg fra TCM-prosjektet er viktigheten av å håndtere alle interessenter på en god måte, bruke tid på å lytte og forklare de berørte om forhold ved et prosjekt de er opptatt av.
«Catching our future»
Etableringen og byggingen av TCM er beskrevet i tekst og bilder i boka «Catching our future». Ønsker du å få den tilsendt, sender du e-post til hilde.bergum@tcmda.com
Har gitt «value for money»
Sverre Overå sier at det ikke var ukomplisert å skulle bygge verdens største testsenter for CO2-fangst tett på et stort industrianlegg.
– Men da vi først kom i gang synes jeg gjennomføringen av prosjektet ble god, både med hensyn til tid og økonomi. At noen mente anlegget ble altfor dyrt skyldes nok i hovedsak at de opprinnelige kostnadsestimatene var altfor lave. Det er dessverre slik at usikre budsjettall som først blir kommunisert for store byggeprosjekter har en tendens til å festne seg og bli målestokk, uavhengig av det som måtte være ukjente kostnadsfaktorer eller ekstra kvaliteter i prosjektet som besluttes tillagt underveis.
– Så er det også min oppfatning at investeringen i TCM har vært verdt pengene. Testsenteret har vært helt avgjørende for at karbonfangst og -lagring har gått fra å være en god idé til en realistisk løsning for å oppnå reduksjon i utslipp av klimagasser – både nasjonalt og internasjonalt. Å få testet virkning og effekt av teknologier som på papiret har sett bra ut i det formatet TCM tilbyr, er svært viktig for å kunne ta det siste skrittet til bruk i full skala. Det har de som jobber på TCM med drift av anlegget all ære av.
Arena for utvikling av nye teknologier
Sverre Overå mener den kompetansen som er bygget opp på TCM også vil være verdifull i årene som kommer.
– Potensialet for forbedringer i amin-baserte teknologier er nok begrenset. Her har TCM bidratt til utvikling av et marked med en rekke gode tilbydere av teknologi som kan anvendes i ulike industrier. Men TCM kan fortsatt spille en betydningsfull rolle i utvikling av helt nye fangst-teknologier som gir signifikante reduksjoner i kostnader og energibruk enn de som nå er tilgjengelige. Det blir som spranget i batteriindustrien fra produksjon i bly til litium. TCM har de fysiske arealene og den infrastrukturen teknologiutviklerne trenger – og ikke minst meget dyktige fagfolk på området.