– Jeg hadde vært uten jobb i noen måneder da stillingen som administrerende direktør på TCM ble lyst ut. Mitt inntrykk var at virksomheten på teknologisenteret var interessant og svært meningsfull, og jeg ble veldig glad da jeg fikk tilbudet.
Forventningene jeg hadde da jeg startet ble innfridd. Å være leder for TCM var en fin jobb.
Roy Vardheim var TCMs administrerende direktør fra mars 2015 til august 2017. Deretter ble han direktør for TCM-avdelingen i Gassnova, og med det også selskapets styreleder, frem til han i februar 2021 ble administrerende direktør i Gassnova. Vardheim har bred ledererfaring fra flere selskaper, blant annet som administrerende direktør i Norske Skog Saugbrug og Borealis. Han har også internasjonal topplederfaring fra Borouge i Midtøsten og BIS i Skandinavia. Vardheim blir pensjonist i løpet av året som kommer.
– Hvordan var ditt første møte med TCM?
– Jeg hadde aldri vært på Mongstad før jeg ankom mandag 2. mars i 2015. Da følte jeg gleden ved å komme i jobb igjen og å bli kjent med mange trivelige kollegaer. Som ukependler skaffet jeg meg et greit sted å bo i Austrheim, og kunne tilbringe lange dager på jobb. Arbeidsfeltet var helt nytt for meg, og jeg brukte selvsagt noe tid på å sette meg inn i virksomheten. Rollen som øverste leder var jeg vant med, men den litt rare «butikken» i grenselandet mellom forskning og industri var ny og spennende. Arbeidet ga meg også innsikt i politiske prosesser og dialog med myndigheter som jeg senere har hatt god nytte av i arbeidet mitt i Gassnova.
– Er det spesielle prosjekter eller hendelser fra tiden på TCM du husker tilbake på med spesiell glede?
– Dette var en periode da vi måtte være oppfinnsomme og kreative for å holde jevn aktivitet på anlegget. Bjørn-Erik Haugan tiltrådte omtrent samtidig med meg som leder for forretningsutvikling, og innsatsen som ble gjort i forhold til det amerikanske energidepartementet (DoE) for å sikre finansiell bistand til amerikanske teknologiutviklere skulle vise seg å bli svært viktig for TCM. Det førte blant annet til at ION Clean Energy gjennomførte en testkampanje i 2016 – 2017. Selskapet ble ledet av Buz Brown, en herlig type som skrøt uhemmet av fasilitetene og ekspertisen til TCM. Det dro vi nytte av ved å produsere en video som stadig benyttes i markedsføringen på web-siden; tcmda.com.
– Så husker jeg også gleden vi i 2017 følte over å ha lykkes med å få Total inn som ny eier i TCM. Dermed fikk selskapet tre likestilte industrielle eiere; Equinor, Shell og Total, som absolutt har vært et pluss. Konfliktnivået mellom eierne hadde til tider vært ganske høyt og dermed krevende for oss som ledet selskapet, men i de senere årene har dette forholdet vært preget av langt større harmoni og konstruktivt samarbeid.
Navn: Roy Vardheim
Alder: 66
Utdanning: Sivilingeniør i industriell kjemi, NTNU
Sivil status: Gift
Arbeidsforhold på TCM: Adm. direktør mars 2015 – august 2017, utleid fra Gassnova
Nåværende stilling: Adm. direktør i Gassnova SF
– Du sluttet i jobben på TCM for å bli leder for TCM-avdelingen og senere administrerende direktør i Gassnova. Hva vil du trekke fram som de tre viktigste resultatene fra 10 års drift på TCM for Gassnova?
– For Gassnova er forvaltningen av det statlige eierskapet i TCM en hovedoppgave. Den synes jeg vi alt i alt har løst på en god måte. Vi har fått inn en ny industriell eier i tillegg til de to som var med fra starten, og har dermed bidratt til å befeste TCMs status og posisjon som et selskap der både staten og industrien tar ansvar for virksomhet og drift. Videre har vi lykkes med å få stadig flere eksterne teknologikunder til å benytte anlegget. Endelig vil jeg fremheve den strategisk viktige beslutningen om å etablere et eget testområde for nye fangstteknologier, «Site for emerging technologies», som vi nå ser tiltrekker seg utviklere av spennende teknologier, og som kan få stor betydning for fremtidige CCS-prosjekter.
– Når du generelt ser tilbake på 10 års virksomhet på TCM, hva har de som har jobbet der og fortsatt jobber der grunn til å være mest stolte av?
– Med den forhistorien etableringen av teknologisenteret hadde, var det slett ikke gitt at TCM skulle bli en suksess. Her i Norge kastet «månelandingen på Mongstad» lenge mørke skygger over virksomheten, og gjorde det vanskelig å forklare at testing av fangstteknologier er en forutsetning og verktøy for å lykkes med CCS. Men staben på TCM evnet imidlertid relativt raskt å skape positivitet om anlegget og egen kompetanse i fagmiljøene internasjonalt. For utenlandske leverandører er testing på Mongstad blitt et nødvendig «adelsmerke» i markedsføringen av sine teknologier, og etter hvert har også omdømmet til TCM blitt mye bedre her hjemme. Nå forstår de fleste at Langskip-prosjektet neppe hadde sett dagens lys i sin nåværende form dersom TCM ikke hadde eksistert. Den sittende regjeringen har da også vært svært tydelige på at TCM var en riktig investering på riktig tidspunkt. Alle som har vært involvert i driften har derfor mye å være stolte av.
– Hva er ditt ønske for TCM de neste ti årene?
– Den gjeldende driftsperioden for TCM avsluttes i desember neste år, og i Gassnova jobber vi nå intenst med å skape en felles forståelse mellom de industrielle eierne og Olje- og energidepartementet om grunnlaget for en ny avtale for drift av selskapet. Vi mener avgjort at det er behov for TCM også i årene som kommer. Men fordi dette delvis må avklares og avgjøres politisk, kan verken jeg eller andre i Gassnova forskuttere innholdet i en endelig beslutning. Det jeg kan si er at vi sammen med ledelsen i TCM gjør vårt beste for å forsyne myndighetene og de øvrige eierne med all den informasjonen de etterspør, og så får vi bare håpe på et godt resultat.