22.03.2023
– TCM leverer «all time high» i 2023
– TCM demonstrerer at de teknologiene verden trenger til fangst av CO2 presterer sitt ytterste. Når den grønne omstillingen nå skyter fart er det viktig at den verdensledende kompetansen vi besitter blir utnyttet. I løpet av 2023 skal vi utføre fem testkampanjer som er «all time high».
Det opplyste administrerende direktør i TCM, Muhammad Ismail Shah, på et møte med stortingsrepresentant Linda Monsen Merkesdal og møtende vararepresentant Benjamin Jakobsen på TCM mandag 20. mars. De to Ap-politikerne hadde tatt turen til TCM sammen med lokalpolitikere fra Alver og Austrheim, med Austrheim-ordfører Per Lerøy (Ap) i spissen. Prosjektleder Einar Vaage i Greenspot Mongstad hadde tatt initiativ til møtet.
På møtet redegjorde Shah blant annet for betydningen testing på TCM har hatt for realisering av de to anleggene som nå er under bygging i Norge for karbonfangst i full skala, henholdsvis ved Heidelberg Materials’ sementfabrikk i Brevik og avfallsforbrenningsanlegget til Hafslund Oslo Celsio. Men også internasjonalt har teknologitester på TCM vist seg å være avgjørende for hvilke leverandører som tildeles kontrakter til store CCS-prosjekter.
Norske politikere har fulgt opp
– Det var den norske stat som finansierte byggingen av verdens største og mest fleksible senter for testing av fangst-teknologier, og man kan trygt si at TCM har vært en gave til verden, sa Shah.
– Denne gaven kunne ikke Norge og vi på TCM gitt, hvis det ikke hadde vært for fremsynte politikere som så at karbonfangst og lagring inngår som en helt nødvendig del i bestrebelsene for å nå de globale klimamålene. Våre politikere, uavhengig hvem som har sittet i regjering, har dessuten holdt fast på sine prioriteringer – også i de årene CCS som konsept kjempet i motvind.
Han fremholdt at Norge og norsk industri nå profiterer på denne lederrollen, ikke minst gjennom realisering av prosjektene som inngår i Langskip.
Jobber mer effektivt
–Vi har tross reduksjon i våre budsjetter klart å øke aktivitetsnivået, både som følge av at de som kommer for å teste må betale en større del av kostnadene, og ikke minst fordi vi jobber mer effektivt. I år skal det i alt gjennomføres fem test-kampanjer på anlegget, mot tidligere et par i året fremholdt Shah. – Vi leverer «all time high»!
TCM har vært i drift siden 2012, med garantier fra staten og de industrielle eierne om drift først i fem år og så i to tre års-perioder. Den gjeldende driftsperioden utløper ved kommende årsskifte, og det pågår nå diskusjon og forhandlinger mellom staten og de øvrige eierne, Equinor, Shell og TotalEnergies, om hva fremtiden skal bringe.
En nøkkel til fortsatt fremgang
– Budskapet fra oss på TCM er klart, sa Muhammad Ismail Shah. – Det vil både være behov for ytterligere testing og forbedring av de modne, amin-baserte teknologiene, som blant annet skal benyttes i Langskip-prosjektene, og for utvikling av helt nye og mer kostnadseffektive teknologier. CCS har kommet langt, «but the best is yet to come!». TCM har fasilitetene som er nødvendige for å drive teknologiutviklingen fremover, og vi har kompetansen for å gi opplæring til personell som skal drifte anlegg i full skala og til å løse tekniske problemer som helt sikkert kommer til å oppstå. Eller sagt på en annen og frimodig måte: TCM er nøkkelen til fortsatt fremgang for CCS!