06.03.2024
Lærerik dag for Kronprinsen på TCM
– Besøket her på TCM har vært svært interessant og lærerikt. Tusen takk for gode presentasjoner og omvisning, og lykke til videre i det viktige arbeidet.
Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon har i dag vært på besøk på Teknologisenter Mongstad (TCM). Verdens største og mest fleksible senter for testing og verifisering av teknologier for fangst av CO2. Med i følget er også USA sin Chargée D’Affaires a.i. i Norge, Sharon Hudson-Dean.
Kronprinsregenten ble møtt av over hundre entusiastiske barn fra barnehager og skoler i Alver og Austrheim. Og fikk deretter grundige innføringer i arbeidet med utvikling av teknologier og prosjekter for karbonfangst og – lagring (CCS). Deretter ble Kronprins Haakon vist rundt på anlegget og fikk se hvordan testing av teknologier for CO2-fangst foregår i praksis. Det fire timer lange besøket ble avsluttet med lunsj.
Har fokus på det grønne skiftet
Kronprins Haakon er opptatt av næringsutvikling og innovasjon. Og har særlig fokus på miljøspørsmål og det grønne skiftet. Han tror på at tekniske nyvinninger bærer miljøaspektet i seg og kan bidra til å løse utfordringene verden står overfor.
På Teknologisenter Mongstad (TCM) ble han i dag forklart hva testing av teknologier for fangst av CO2 innebærer. Betydningen dette har for utvikling og etablering av full skala anlegg for karbonfangst og -lagring. TCMs administrerende direktør, Muhammad Ismail Shah, kunne blant annet fortelle at selskapet siden åpningen i 2012 har gjennomført over 20 testkampanjer, de fleste for kommersielle teknologileverandører, men også åpne, forskningsbaserte kampanjer, som har gitt CCS-industrien verdifull kunnskap om ulike teknologiers egenskaper. Kronprinsen ble også informert om hvordan de industrielle eierne til TCM, Equinor, Shell og TotalEnergies, arbeider for å redusere sine klimaavtrykk og om deres viktige rolle i TCM.
Langskip i gang neste år
Aker Carbon Capture redegjorde for sin deltakelse i prosjekter full skala fangstprosjekter. Blant annet disse fangstanlegget ved Heidelberg Cement sin fabrikk i Brevik, som settes i drift 2025, og der teknologien er blitt testet på TCM. Den planlagte CO2 fangsten på 400.000 tonn årlig skal transporteres til Northern Lights sitt mottaksanlegg i Øygarden, og derfra i rør under havbunnen i Nordsjøen. Også dette prosjektet, som inngår i den norske Langskip-satsingen, ble presentert for Kronprinsen. Som avslutning ble det redegjort for hvilke planer Equinor arbeider med for dekarbonisering av oljeraffineriet på Mongstad.
Forberedt til offisielt besøk i USA
Kronprinsregenten har nylig også besøkt forskningssenteret Bergen Offshore Wind ved Universitetet i Bergen, og deltatt på seminar for næringsaktører i havvind-bransjen. I neste måned reiser han på offisielt besøk til vestkysten av USA. Formålet med besøket er å fremme næringssamarbeid innenfor grønn omstilling og digitalisering.