23.08.2024
– Jeg har hjertet mitt på Mongstad
Merete Lunde ble født og vokste opp i Drammen, men har i hele sitt voksne liv holdt til på Vestlandet. – Jeg har hjertet mitt på Mongstad, sier driftssjefen på TCM med et smil.
Jobben i TCM har Merete bare hatt siden februar i år. Men fra hun startet som ingeniør i Statoil (Equinor) i 1997 har arbeidsreisen nesten bare fulgt fylkesvei 57 til Mongstad. – Slik gikk det når jeg fant meg en stril fra Nordhordland og Equinor ga meg interessante oppgaver på raffineriet. Kjærligheten til Mongstad og de fantastiske kollegaene har bare vokst seg sterkere med årene. Jeg kunne ikke hatt det bedre.
Nysgjerrighet og lysten til å gjøre noe nytt førte likevel til at Lunde før årsskiftet takket ja til tilbudet om å bli leder for Operations, den største avdelingen i TCM med nær 30 medarbeidere. Hun vet hva som kreves for å drifte et prosessanlegg og ti år i ledergruppen for Mongstad-raffineriet har gitt solid erfaring i ledelse av andre mennesker. Fangst av CO2 var imidlertid upløyd mark.
– På raffineriet handler virksomheten om produksjon av petroleumsprodukter. På TCM består leveransene av kunnskap knyttet til testing og verifisering av ulike teknologier som skal benyttes til å bekjempe global oppvarming. Jobben byr derfor på en spennende kombinasjon av drift og utvikling inn mot det grønne skiftet. Men operasjonelt og teknisk er mye sammenlignbart med det jeg har gjort tidligere, fordi vi også på TCM drifter et prosessanlegg.
Merete Lundes lange praksis på raffineriet har også skapt et engasjement hos henne for den varierte industriklyngen på Mongstad med totalt ca 3.000 arbeidsplasser. Hun er styreleder i industri-inkubatoren Industriutvikling Vest som er pådriver for transformasjon i tradisjonell industri og etablering av nye virksomheter basert på bærekraftige energiløsninger.
Navn: Merete Lunde
Alder: 52
Sivil status: Gift, to barn
Utdanning: Mastergrad i kjemi, Universitetet i Bergen
Stilling: Operation Manager (driftssjef) fra februar 2024, ansatt i Equinor
– Hvilke erfaringer fra jobbene du har hatt på raffineriet anser du som viktigst for jobben på TCM, Merete?
– Jeg har hatt mange ulike stillinger i Equinor som har gitt meg stor bredde i erfaringer. Jeg har hatt operasjonelle jobber og arbeidet i stab og støtte både med HMS og personal. Men erfaringen som driftssjef og senere teknisk sjef er spesielt nyttig for å ivareta sikker drift av anlegget og få til forbedringer og forenklinger som styrker effektiviteten innenfor en akseptabel risiko.
I avdelingen Lunde leder er det operatører som jobber på skift, et laboratorium med ingeniører og laborant, og en enhet for vedlikehold som har et utstrakt samarbeid med tilsvarende avdeling på raffineriet. I tillegg kommer et erfarent mannskap for automasjon, instrumentering og prosess. De er viktige både for driften av anlegget og for å levere test-resultater til kundene, men også for kontroll av utslipp.
– TCMs egenart medfører at alle i Operations må jobbe tett med de andre avdelingene i selskapet. Når en testkampanje er under oppseiling, er det viktig med tidlig involvering i utformingen av kontrakter. Vi må kjenne rammene som blir satt slik at vi kan forberede oss på en god måte. Det gjør det lettere å håndtere alle spørsmål som kommer opp, og sette nødvendige rammer for sikker og effektiv gjennomføring av kampanjen. Vår ekspertise benyttes aktivt for å hjelpe kunden både i forkant, underveis og etter en kampanje.
Gode samtaler med kollegaene
Med den lange bakgrunnen fra olje og gass sitter hensynet til sikkerhet i ryggraden til Merete Lunde.
– På TCM har vi ikke hydrokarboner, så det jeg var opptatt av da jeg startet var å forstå risikoen i fangstanlegget. Denne kunnskapen er viktig for å kunne yte maksimalt i forhold til kundenes forventninger. Derfor har jeg brukt mye tid på å snakke med folk, finne ut av hva de ønsker å lykkes med på TCM og hva de ser som utfordringene. Vi skal gjennom et stort forbedringsarbeid på TCM og derfor er det verdifullt å lytte til synspunkter og erfaringer i alle deler av organisasjonen. Dette trenger jeg for å kunne ta gode beslutninger for veien videre.
– Medarbeiderne i Operations er de mest eksponerte for mulige arbeidsrelaterte skader. Hvordan jobber dere i praksis med å ivareta helse, miljø og sikkerhet?
– Vi benytter arbeidsprosessene som er etablert i Equinor som beskriver interne og eksterne hensyn for ivaretakelse av helse, miljø og sikkerhet. I tillegg har vi også en oversikt over alle kjemikalier som tas inn på anlegget, og som skal godkjennes i forkant. Og så jobber vi også med kartlegging av arbeidsmiljørisiko for ulike oppgaver og vurderer om risikoen er akseptabel, eller om det må iverksettes tiltak – det være seg for håndtering av kjemikalier eller tiltak for ergonomi. Dette gjør vi i samarbeid med HMS-avdelingen på TCM og HMS-enhetene i Equinor.
– Hva har vært mest gledelig eller overraskende så langt i jobben på TCM?
– Definitivt folkene! Det er for så vidt ikke overraskende at det er så mange flinke og hyggelige folk i organisasjonen, men mottakelsen jeg har fått har gitt meg mye glede og energi. Medarbeiderne på TCM brenner virkelig for at vi skal lykkes med de store og viktige oppgavene vi har. Inntrykket er at det er veldig mange som kan mye mer enn sin egen jobb, og som er opptatt av at denne kunnskapen kommer fellesskapet til gode. Tverrfaglighet er utrolig viktig i en liten organisasjon som vår.
Vil effektivisere med roboter og droner
I løpet av våren og sommeren gjennomførte TCM et forsøk i samarbeid med Equinor med testing av en robot som foretok rutinemessige operasjoner for vedlikehold på anlegget. «Bikkja» med navnet SPOT jobbet blant annet flittig da klima- og miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen besøkte TCM i april.
Merete Lunde ser et betydelig potensial for både HMS og effektivisering ved bruk av slik teknologi i fremtiden og at testing og utvikling av slik teknologi kan gjøres på TCM.
– Roboter vil kunne utføre arbeid som gjør at personell for eksempel ikke trenger å oppholde seg i områder der det kan være trangt, der temperaturene enten er svært høye eller lave og der det kan være fare for å bli eksponert for kjemikalier. På den måten tar vi ned risikoen ved å oppholde seg i et arbeidsmiljø som kan være utsatt, samtidig som personellet kan bruke tiden sin på noe annet.
– Merete, hva er ditt ønske for TCM i årene som kommer?
– Overordnet er mitt ønske og håp at TCMs fasiliteter og tjenester fortsatt blir oppfattet som relevante både for leverandører av modne og nye fangstteknologier, slik at kundene står i kø for å komme til oss.
Men som leder for drift har jeg i tillegg et sterkt ønske om at TCM også kan utvikles til senter for testing av robot- og droneteknologi som er relevant for CCS. Dette mener jeg kan styrke CCS-industrien ved at bygging og drift av fullskala CO2-anlegg blir rimeligere. Som følge av fraværet av hydrokarboner på TCM er risikoen lavere enn i andre industrier. Dette gjør det mulig å utføre testing av roboter og droner hos oss før disse eventuelt tas i bruk på andre typer prosessanlegg med større brann- og eksplosjonsfare, typisk olje og gass. Innovasjon og nytenking kan på denne måten gi et viktig tilskudd til TCMs øvrige forretning.