05.12.2024
Ble imponert over potensialet til TCM
– For mange av deltakerne fra industriselskaper uten forhåndskunnskap om TCM ga besøket på Mongstad en skikkelig a-ha-opplevelse. De lot seg imponere over størrelsen på anlegget, og potensialet teknologisenteret representerer for utvikling av effektive og sikre løsninger for karbonfangst og lagring.
TCM mottar jevnlig besøkende fra mange land som vil se og lære om teknologier for fangst av CO₂. Nylig ledet senioringeniør Klas Solberg i DNV og Gaute Svenningsen, faggruppeleder ved Institutt for energiteknikk (IFE), en stor delegasjon med representanter for selskaper som deltar i tre internasjonale forskningsprosjekter som omhandler ulike aspekter ved karbonfangst, transport og lagring (CCS). Alle var samlet på prosjektmøter i Bergen, og reiste på felles utflukt for å gjøre seg kjent med hva TCM står for og kan tilby.
– Etter besøket var det flere som ga uttrykk for at testing av teknologier på TCM, eller assistanse for å finne løsninger på spesifikke utfordringer, vil være aktuelt for å komme videre i sine utslippsreduserende prosjekter. Her snakker vi både om store oljeselskap og industribedrifter, og virksomheter som leverer materiell til bygging av anlegg for fangst eller lagring av CO₂.
Studerer urenheter i CO₂ i skipstanker og rør
Ved IFE er KDC-prosjektet (Kjeller Dense Phase CO2 Corrosion) inne i sin fjerde fase. Alle fasene har mottatt økonomisk støtte fra CLIMIT i tillegg til industrifinansiering. KDC-IV startet i 2023 og skal fortsette til 2028. Prosjektet samler 22 deltakere fra industrien verden over.
Avdelingsleder for korrosjonsteknologi, Rolf Nyborg, forteller at KDC-prosjektene har fokus på å studere effekten av urenheter i CO₂ på korrosjon i rørledninger og skipstanker. – Målet er å finne kombinasjoner av konsentrasjoner av forskjellige urenheter i CO₂ som sikrer trygg transport av CO₂. IFE utfører en serie laboratorieforsøk med kontrollerte mengder av forskjellige urenheter i ppm-nivå for å studere dette. Dette arbeidet er sentralt i utviklingen av CO₂-spesifikasjoner for sikker CO₂-transport internasjonalt, sier han.
Materialvalg for injeksjonsbrønner
IFE står også bak prosjektet CO2WellMat (Materials for CO2 injection wells), som startet i 2017. I dette prosjektet pågår nå fase II med 16 deltakende selskaper, hvorav en rekke stålprodusenter.
CO2WellMat-prosjektene er fokusert på å studere hvilke rustfrie legeringer som kan brukes i nedre del av CO₂-injeksjonsbrønner, der injisert CO₂ møter formasjonsvann i reservoaret der CO₂ skal lagres. Prosjektet studerer effekten av urenheter i den injiserte CO₂-en på korrosjon i forskjellige stål- og nikkellegeringer. Dette arbeidet er avgjørende for valg av materiale for injeksjonsbrønner for flere planlagte CO₂-lagringsprosjekter.
Undersøker sulfidspenningssprekker og korrosjonsskader forårsaket av hydrogensulfid
Også DNVs CO2 Safe & Sour er et felles prosjekt med 15 industribedrifter fra inn- og utland. Prosjektet startet i 2022 og undersøker hvordan økende nivåer av hydrogensulfid (H₂S) vil påvirke risikoen for sulfidspenningskorrosjon (SSC) og korrosjonsskader i karbonstålrørledninger som brukes til CCS.
– Målet med prosjektet er å gi klarere retningslinjer for nivået av H2S i CO2-strømmen som skal transporteres i CCS-rørledninger, og særlig å fastsette grenseverdier for karbonstål med hensyn til H2S i CO2 i tett fase, sier prosjektleder Klas Solberg.
Prosjektet vil gi generelle anbefalinger for bred bruk i industrien og vil føre til en oppdatering av DNV-RP-F104 «Design and operation of carbon dioxide pipelines».