15.01.2025
Trives best med mange baller i luften
Liv Lønne Dille kombinerer et smittende godt humør med en utrettelig arbeidsmoral. Som kommunikasjonsleder i TCM sørger hun for at viktige budskap om karbonfangst når ut på tvers av kanaler og plattformer.
Når arbeidsdagen er over, finner Liv roen på tur med bikkja og med jord under neglene i hagen hjemme i vakre Kragerø.
– Hvordan ble du en del av TCM-teamet?
– Jeg begynte i Gassnova i 2007 og har dermed også fått følge TCM helt fra anlegget var på tegnebrettet. I en periode ble jeg også sekondert til TCM som informasjonssjef, og i 2023 spurte Ismail meg om å ta ansvar for kommunikasjonsarbeidet på deltid. Det kunne jeg selvsagt ikke si nei til.
– Hva er det mest spennende med jobben din på TCM?
– Formidling har vært en rød tråd for meg gjennom hele yrkeslivet. Og fordi jeg er genuint opptatt av at Norge og verden skal nå klimamålene, er det vanskelig å tenke seg en arbeidsplass som er mer spennende enn TCM. Her får jeg i full monn brukt min kreativitet til planlegging og gjennomføring av aktiviteter som synliggjør og forklarer hvor viktig det er å utvikle effektive teknologier for karbonfangst. At TCM nyter vel så stor anerkjennelse internasjonalt som her hjemme gjør jobben ekstra spennende og interessant. Da tenker jeg ikke bare på formidling gjennom tekst og bilder i digitale kanaler, men også på profilering på messer og konferanser og i direkte kontakt med hundrevis av besøkende på Mongstad hvert år.
– Hva inspirerte deg til å jobbe med karbonfangst, Liv?
– Den politiske prosessen som førte til at TCM ble bygget og realisert var utrolig lærerik og inspirerende. Jeg var blant de heldige som fikk delta på den gedigne åpningen i 2012, og har siden fått følge med på alt som har skjedd for at CCS skal bli blant virkemidlene kloden virkelig trenger for å lykkes i klimakampen. Når Langskip i år settes i drift når vi en stor milepæl, og TCMs betydning for at Norge på denne måten kan demonstrere fangst og lagring i praksis kan ikke undervurderes. Foruten testing av teknologier i tilnærmet full skala på Mongstad, ville vi ikke hatt den kunnskapen som er nødvendig for å realisere så vel Langskip som en rekke andre CCS-prosjekter internasjonalt.
– Hva sier familie og venner om jobben din?
– Jeg liker å snakke om det jeg driver på, og synes jeg får god respons fra dem rundt meg. Tekniske forklaringer på hvordan CO₂ blir fanget er ikke alltid like enkle å begripe, men mange synes det er spennende å høre om hvordan vi jobber både mot det politiske miljøet og samfunnet ellers for å skape aksept for CCS. Og så blir de jo litt stolte når jeg for eksempel forteller om forarbeidet og gjennomføringen av Kronprinsens besøk på TCM i fjor. Da skjønner de at det jeg holder på med er viktig og hvorfor jeg er så engasjert.
– Hva gir deg energi og glede på jobb?
– Jeg trives aller best når jeg sammen med kollegaer kan skape gode idéer til kommunikasjon rundt det vi holder på med, og får folk til å levere på det vi er blitt enige om. Her utmerker TCM med en stab som er satt sammen med ulike kompetanser, men der alle vil selskapet godt og engasjerer seg i små og store dugnader for å profilere virksomheten. Det gir meg så mye arbeidslyst at jeg glemmer klokka og at kontortiden for lengst kan være over. I tillegg til den kreative prosessen elsker jeg hvordan TCM-teamet deler sin entusiasme for klimaarbeid. Når vi finner løsninger sammen, kjenner jeg virkelig på verdien av det vi gjør.
– Hva synes du er den største utfordringen i arbeidet ditt?
– Vi kan ikke legge skjul på at interessen for CCS, og dermed også for TCM, har gått i bølgedaler. Etter snart 13 år med testaktiviteter ser vi en markant dreining mot større etterspørsel etter informasjon fra industrien som vurderer å benytte tilgjengelig teknologi i sine prosjekter, samtidig som klimasaken nok ikke står like høyt på agendaen hos politikere og menigmann. Vår største utfordring dette året er derfor å jobbe for å opprettholde høy grad av bevissthet i opinionen i Norge om viktigheten av CCS og TCM sine viktige bidrag. Det har vi en god plan for.
– Hvis du skulle gi en kollega en blomst, hvem skulle det vært – og hvorfor?
– En fargerik solsikke går til Jorunn Hovda i Finance & Administration. Hun er en positiv person som tar ansvar og alltid strekker seg for å få ting gjort. Kronprins-besøket er bare et av flere eksempler på hvor mye «usynlig» arbeid hun utførte, men som var svært viktig for at arrangementet ble en suksess.
Navn: Liv Lønne Dille (56)
Sivil status: Gift med Ola Kristian
Fra: Stabbestad i Kragerø, Norge
Jobb: Kommunikasjonsleder i TCM / Seniorrådgiver kommunikasjon i Gassnova
Utdannelse: Sivilagronom fra Norges Landbrukshøyskole (nå NBMU), og mastergrad i kommunikasjon, informasjon og ledelse fra Handelshøyskolen BI
Yrkeserfaring: Seniorrådgiver kommunikasjon i TCM (30 %) august 2023 – dd, og i Gassnova (mars 2007 – dd). Kommunikasjonskoordinator i NBMU (2004 – 2007). Informasjonssjef i Norsk Genbank Husdyr (2001 – 2006). Spesialrådgiver i Norsk Pelsdyralslag (1992 – 2001).
God til: Utvikle idéer, planlegge, og ikke minst gjennomføre prosjekter
Kan ikke fordra: At det ikke skjer noe rundt meg
Hobby: Hagearbeid, turer i skog og fjell med mann og bikkje
Drømmer om: Et samfunn med netto null klimautslipp og rikt naturmangfold
– Liv, hvordan lader du batteriene etter en lang dag?
– Å gå tur med våre energiske border terrier gir meg både mosjon og ro i hodet. Etterpå er det lite som slår følelsen av å sette hender i jorden i hagen eller å trekke inn duften av nybakt brød på kjøkkenet. Å bake er god terapi, og så smaker det godt og skaper mye trivsel. Livs loff har godt rykte blant venner og familie.