
30.05.2025
Ali: En nomade med et oppdrag – å fange karbon
Ali Milani vokste opp i det nordøstlige Iran, og studerte ved universitetet i Teheran. Yrkeslivet startet i et petrokjemisk anlegg i den nordvestlige delen av landet. Neste store steg kom ved årtusenskiftet. Da immigrerte han til Canada – som ble starten på et virkelig nomadisk liv.
I 2008 begynte Ali i TotalEnergies, og fire år senere ble han sendt til hovedkontoret i Paris. Siden har han jobbet i flere land rundt om i verden, og jobber nå ved Technology Centre Mongstad (TCM) i Norge.
– Jeg er takknemlig for muligheten til å jobbe med så mange ulike prosjekter og oppleve så mange kulturer. Bare ni år til med dette – så venter en velfortjent pensjonisttilværelse, sier han med et smil.

Ali Milani på kontoret på TCM, der han leder prosjektet for CO2-fordampning, transport og lagring.
– Ali, hvordan ble du en del av TCM-teamet?
– Jeg er ansatt i TotalEnergies, som er en av eierne av TCM, og kom hit på et innlån (sekondert).
– Hvordan opplevde du flyttingen til Norge?
– Selve flyttingen var grei, men det å etablere seg som bosatt i Norge innebar mye byråkrati. Det tok over seks måneder å få personnummer og kunne åpne bankkonto.
– Hva har overrasket deg mest ved norsk kultur?
– Jeg hadde vært i Norge før og visste at folk snakker veldig godt engelsk. Arbeidskulturen er veldig rett frem, og alle er høflige og hjelpsomme. Men sosialt sett kan livet føles litt isolert – det er ikke så lett å få nye venner.
– Hva inspirerte deg til å jobbe med karbonfangst?
– Jeg har bakgrunn fra petrokjemi og olje- og gassindustrien. Derfor var det spennende å få mulighet til å gå over til noe nytt og meningsfullt for miljøet.
– Hvordan har utdanningen din forberedt deg på jobben ved TCM?
– Jeg studerte kjemiteknikk ved et av de beste universitetene i Iran. Grunnprinsippene er direkte overførbare til karbonfangst og -lagring.
– Hva er det mest spennende ved jobben din på TCM?
– Å få ting gjort. Det er alltid mye å gjøre, og det er tilfredsstillende å se konkret fremgang hver dag.
Navn: Ali Milani (56)
Fra: Iran
Sivilstatus: Jeg har vært gift i 24 år, og vi er velsignet med to barn
Stilling: Prosjektleder for CO2-fangst, transport og lagring (CO2 LTS), sekondert fra TotalEnergies
Utdanning: Bachelorgrad i kjemiteknikk fra Tehran Polytechnic
Arbeidserfaring: Produksjonsingeniør, Mahsar Touse Engineering 1994–1995, og i Industridepartementet i Iran 1995–1996. Prosessingeniør ved NIOC, Tabriz Petrochemical Co 1997–2000, teknisk rådgiver ved NIOC KNC 2001–2003, senior prosessingeniør i WorleyParsons 2003–2008, siden 2008 i ulike stillinger i TotalEnergies, nå prosjektleder for CO2 LTS ved TCM fra desember 2024.
God til: Å finne løsninger – og gjennomføre dem
Kan ikke fordra: Å være inaktiv
Hobbyer: Kunstmaling, lesing, ferier med familien, klatring, reising og å fikse ting hjemme
Drømmer om: Å reise med ryggsekk gjennom Europa

– Kan du fortelle litt om prosjektet du jobber med, Ali?
– Jeg leder prosjektet for flytendegjøring av CO2, transport og lagring. Vi har nettopp fullført den innledende fasen og forbereder oss nå på å gå videre til Front-End Engineering Design (FEED). På under tre måneder satte vi sammen teamet, la ut anbudet og signerte kontrakten – en stor prestasjon. Vi er i rute!
– Hva sier familien og vennene dine om jobben din?
– Livet er godt for familien. Jobben min gir trygghet, og de har det bra.
– Hva gir deg energi på jobb?
– Å kjenne at vi gjør fremgang, og at prosjektet er under kontroll.
– Hva er den største utfordringen i arbeidet ditt?
– Vi har ennå ikke et fullt erfarent prosjektteam. Men det er mye talent her, og vi lærer sammen. En annen utfordring er at mange i teamet jobber deltid på prosjektet på grunn av andre oppgaver. På sikt trenger vi et dedikert prosjektteam.
– Hvis du skulle gi en blomst til en kollega, hvem ville det vært – og hvorfor?
– Til alle sammen. Alle bidrar og gjør en god jobb.
– Hva setter du mest pris på ved kollegene dine i TCM?
– TCM er et lite selskap, og det betyr mindre byråkrati. Vi kan jobbe mer effektivt. Men viktigst av alt er alle er vennlige og samarbeidsvillige – det gjør jobbhverdagen enklere og hyggeligere.
– Hvordan kobler du av etter en lang dag?
– Med en liten lur på bussen tilbake til Bergen!
– Ali, hvilke råd vil du gi til de som vurderer å flytte til Norge og jobbe med karbonfangst?
– Hvis du er interessert i CCS, er Norge det beste stedet å være. Landet har satset stort på dette feltet, og resultatene er imponerende. Når man først er etablert, er livet her fredelig og meningsfylt – spesielt for familier. Barna får også en veldig god utdanning.
– Hva er dine planer for fremtiden?
– Å fortsette å jobbe hardt frem til pensjonisttilværelsen – og deretter reise så mye som mulig. Som utledning kommer jeg nok til å bo og jobbe i noen flere land før jeg avslutter karrieren, og det gleder jeg meg til.